Bratislava bezoeken

Bratislava leent perfect voor een lange of een korte stedentrip. Al in een paar dagen kun je een goed beeld van de stad krijgen, maar er is genoeg te ontdekken om jezelf een week of langer bezig te houden. Zeker als je bedenkt dat andere wereldsteden als Wenen, Boedapest en Praag niet al te ver van stad liggen. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan Bratislava verblijven in het historisch centrum van de stad. De meeste hotels, winkels en restaurants zijn te vinden in dit stadsdeel, dat grotendeels autovrij is. De meeste musea en bezienswaardigheden liggen tevens in dit deel van de stad of op loopafstand ervan.

Er zijn een aantal dingen die je gedaan en gezien moet hebben als je een op stedentrip gaat naar Bratislava. De onderwerpen op deze pagina kunnen je verblijf in de stad vergemakkelijk of financieel voordeel opleveren.

Eten en drinken

Er zijn in Bratislava behoorlijk wat restaurants te vinden. Het merendeel van deze restaurants richten zich op de verschillende internationale keukens. Zo zijn er behoorlijk wat Italiaans geïnspireerde restaurants in de stad te vinden. Zelf aten we bij Gatto Matto die twee restaurants in de stad hebben. Naast Italiaans zijn er Franse en natuurlijks Slowaakse restaurants te vinden. Het niet onverstandig om van tevoren te reserveren veel van de betere restaurants zijn zeker in de weekenden helemaal vol. Wil je op een bijzonder plaats eten dan is de brouwerij Meštiansky pivovar een aanrader. De hipste plaats om te ui t eten te gaan in Bratislava is Fabrika.
Wil je op een bijzondere plaats lunchen dan kunnen we je Konditorei Kormuth aanraden. De taartjes in deze patisserie zijn niet goedkoop, maar de taartjes en de ambiance in de Konditorei Kormuth zijn uniek.

De Slowaakse keuken lijkt in veel opzichten op die van de Hongaarse en Oostenrijkse keuken. Er wordt veel gebruik gemaakt van aardappelen, varkensvlees en verschillende koolsoorten. Zuurkool behoort tot de favoriete groentesoorten in het land. Een traditioneel Slowaakse maaltijd begint altijd met een soep. Vaak zijn dit goed gevulde soepen van aardappelen, zuurkool of bonen. Goulash, gnocchi en snitzel behoren tot de favoriete hoofdgerechten. Het nationale gerecht van Slowakije is Bryndzové halušky. Dit wat onsmakelijk uitziende gerecht wordt gemaakt van brokjes aardappelzetmeel, schapenkaas en stukjes uitgebakken spek.

Betaal niet teveel voor je hotel! De stad Bratislava kent een groot aantal accommodaties, waarbij de prijzen flink uiteen kunnen lopen. Zelfs voor individuele hotels kunnen de prijzen per dag en per aanbieder verschillen. Er zijn inmiddels zoveel boekingssites dat je kunt verdwalen in het ruime aanbod. Wat wij zelf altijd doen is bij vergelijkingssite Trivago zoeken. Je ziet dan meteen de prijzen per aanbieder, zodat je snel kunt zien waar je de laagste prijs voor een bepaald hotel betaalt.

Vind de goedkoopste kamer in Bratislava met Trivago

Winkelen

In het historische centrum van Bratislava zijn naar verhouding niet heel veel winkels. Het merendeel van de ruimte wordt ingenomen door bars, restaurants en andere toeristische lokkers. De winkels die wel in het Staré Mesto zitten, richten zich vaak op de vele toeristen die gedurende het jaar een bezoek brengen aan de stad. Als je goed zoekt kom je er wel leuke unieke winkeltjes tegen. Zo liepen wij even binnen bij de vintage winkel NOX en deden we wat crate digging bij Vinyl Rocks.
Wil je echt gaan winkelen in Bratislava dan kun je het beste naar een van de shopping malls gaan.
De grootste en bekendste die in de stad zijn Aupark, Eurovea en Central. In Aupark zijn ongeveer 240 verschillende winkels en 25 restaurants op twee verdiepingen. De drukstbezochte van allemaal is Eurovea. Naast winkels staat dit winkelcentrum bekend om zijn lounch bars en het fantastische uitzicht over de Donau. De nieuwste aanwinst in de stad is Central. Dit winkelcentrum ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het historische

Bratislava card

Ben je van plan om tijdens je boek aan Bratislava meerdere van de musea of andere bezienswaardigheden te bezoeken, dan is het goedkoper om een Bratislava Card aan te schaffen. Met deze kaart kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad en mag je bij sommige musea gratis naar binnen terwijl je bij andere een fikse korting krijgt. Deze Bratislava CARD kun je op voorhand online kopen of tijdens je bezoek aan de stad bij het bureau voor toerisme of een van de partners. De Bratislava CARD is verkrijgbaar voor 24, 48 en 72 uur.

Stadswandelingen

Heb je eenmaal de Bratislava CARD gekocht, dan kun je gratis meelopen met een stadswandeling. Deze wandeling duurt alles bij elkaar ongeveer 2,5 uur en neemt je mee langs de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Tijdens deze stadswandeling word je begeleidt door een Engelssprekende gids die je alles over de stad en zijn geschiedenis verteld. Een stadswandeling is een goed begin van een stedentrip aangezien je dan gelijk weet hoe de stad is ingedeeld en waar de verschillende bezienswaardigheden te vinden zijn.
Loop je liever niet mee met de “gratis” stadswandeling die bij de Bratilslava CARD wordt aangeboden, dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven. Deze andere stadswandelingen zijn vaak met kleinere groepen en voelen daardoor wat persoonlijker aan. Je hebt meer tijd en ruimte om vragen te stellen. Er zijn verschillende wandelingen die allemaal een ander thema hebben. Een bijzondere stadswandeling Bratislava by night. Tijdens deze wandeltour loop je door de stad terwijl de laatste zonnestralen verdwijnen en de nachtverlichting aangaat. Het uitzicht uit de UFO, waar de wandeltour start, is dan fantastisch.

Uitgaan

Het merendeel van de bars en kroegen zijn te vinden in het historische centrum van de stad. De populairste kom je tegen in de Sedlárska en de Židovskáen Beblavého. Met name in de zomermaanden is dit het bruisende hart van het uitgaansleven van Bratislava. De bekendste discotheek van de stad is “The Club”. Met regelmaat zijn hier internationale dj’s op het podium te vinden. De “Rio Grande Night Bar” is de bekendste cocktailbar van de stad en voor Cubaanse sferen moet je in de “Casa del Havana” zijn. Doe je het liever wat rustiger aan ga dan naar een van de vele biercafé’s in Bratislava. Alleen al in het Staré Mesto kom je er een stuk of tien tegen.