Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Bratislava op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de een of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Bratislava vind je terug op de vele Bratislava en Slowakije sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Bratislava kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummers

Het algemene alarmnummer in Bratislava (en elders in Slowakije) is 112. Dit is een algemeen nummer dat gebruikt wordt voor alle hulpdiensten in het land

Ambassade

Mocht je je reisdocumenten kwijtraken dan kun je het beste ter plaatse contact opnemen met de Nederlandse ambassade (voor Nederlanders) of de Belgische ambassade (voor Belgen).

Nederlandse ambassade:
Fraňa Kráľa 5
811 05 Bratislava
Tel. +421252625081

Belgische ambassade:
Moskovska 13
811 08 Bratislava
Tel. +421259201112

Drinkwater

Het kraanwater is in Bratislava uitstekend te gebruiken als drinkwater. Het is dus niet noodzakelijk om flessen met mineraalwater te kopen.

 

 
Vaccinaties

Voor een stedentrip naar Bratislava heb je geen vaccinaties nodig.

Elektriciteit

In Slowakije worden dezelfde stopcontacten en stekkers gebruikt als in Nederland en België. Het voltage is ook 220-240 volt wisselstroom. Adapters, wereldstekkers of transformators zijn daarom niet nodig als je naar Bratslava reist.

Feestdagen

In Bratislava worden er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen gevierd. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties en ook de winkels gesloten zijn. In sommige gevallen zullen de musea en toeristische attracties in Bratislava wel geopend zijn. Controleer dit altijd voor vertrek om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
8 mei- Bevrijdingsdag
9 mei – Dag van Europa
29 augustus – Slowaakse Nationale opstand
1 september – Dag van de Slowaakse grondwet
17 november- Dag van de Vrijheid en democratie
25 en 26 december – Kerstmis
variabel – Goede Vrijdag
variabel – Pasen
variabel – Pinksteren

Fooien

Hoewel het zeker niet verplicht is, is het geven van een fooi een goede gewoonte in Bratislava. Reken hierbij op 5 tot 10% over de rekening in horecagelegenheden of aan taxichauffeurs. Geef kamermeisjes een fooi van 1 tot 2 euro per dag. Kruiers verwachten een fooi van ongeveer een euro per koffer of tas. Dit is natuurlijk allemaal vrijwillig en vrijblijvend. Ben je niet tevreden over de service dan geef je niets.

Geld

De euro is het wettige betaalmiddel in Bratislava (en de rest van Slowakije). Als Nederlander of Belg hoef je daarom geen geld te wisselen. Je kunt in Bratislava op redelijk wat plekken met de bankpas betalen (pinnen) of met een grote internationale creditcard zoals Visa, Mastercard of American Express betalen.

In Bratislava zal je redelijk veel geldautomaten tegenkomen. Indien je bankpas geschikt is voor buitenlandopnames dan kun je bij alle geldautomaten met een Maestro-logo geld opnemen. Indien je euro’s opneemt dan mogen de banken daar geen extra transactiekosten voor in rekening brengen.

Internet

Wie online wil gaan in Bratislava kan net als in de meeste andere Europese landen gebruik maken van zijn eigen databundel. Dit natuurlijk zonder extra kosten. Ben je bijna door je MB’s heen, dan kun je gebruik maken van de verschillende gratis WiFi-netwerken in de stad. Zo goed als iedere winkel, hotel of restaurant biedt wel gratis WiFi aan. Soms versleuteld en soms niet. De Wifi-codes zijn vaak op voorspelbare plaatsen te vinden: menukaarten, krijtborden enz. Vind je hem niet dan kun je het natuurlijk altijd aan iemand vragen. De 3G en 4G ontvangst is zo goed als overal in de stad uitstekend.

Openingstijden

De winkels in het centrum van Bratislava zijn doordeweeks meestal geopend vanaf ’s morgens een uur of 9 tot ’s avonds tussen 18 en 20 uur. Op zaterdag sluiten de meeste winkels rond 18 uur. Kleinere winkels, vooral buiten het centrum, zijn niet zelden op zaterdagmiddag gesloten.Hoewel sommige toeristenwinkels wel open zijn op zondag, zijn de meeste winkels op zondagen en feestdagen gesloten.

Musea zijn doorgaans vanaf een uur of 9 tot 18 uur open. Sommige kleinere musea kennen een sluiting tussen de middag. Op maandag zijn veel musea in Bratislava gesloten.

Reisdocumenten

Er is vrij vervoer van personen tussen de Schengenlanden, waar ook Nederland, België, Slowakije toe behoren. Officieel heb je dus geen reisdocument nodig om de grenzen te passeren. Vanwege vluchtelingen of terreurdreiging kunnen er tijdelijke grenscontroles ingesteld zijn.

Ga je vliegen dan dien je je echter wel naar de luchtvaartmaatschappij toe te kunnen legitimeren en ook op straat kan de politie om je identiteitsbewijs vragen. Je dient dus te reizen met een geldige Europese identiteitskaart of een geldig Europees paspoort. Kinderen dienen hun eigen legitimatie bij te hebben.

Taal

In Bratislava spreekt men Slowaaks. Deze taal behoort tot de West-Slavische talen en wordt hoofdzakelijk gesproken in Slowakije. Het Slowaaks heeft weinig raakvlakken met het Nederlands en de meeste Nederlandstalige toeristen zullen er geen touw aan vast kunnen knopen. Gelukkig spreekt het merendeel van de inwoners van Bratislava die in de toeristenindustrie werkzaam zijn goed Engels of Duits. De Duitse taal heeft vaak de voorkeur bij de wat oudere inwoners van de stad. Het Engels bij de jongeren. De meeste restaurants hebben menukaarten in meerdere talen of staan de gerechten in verschillende talen beschreven.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland of België met Bratislava. De zomertijd en wintertijd in Slowakije lopen gelijk met Nederland en België.

Veiligheid

Voor Bratislava en de rest van Slowakije gelden geen bijzondere reisadviezen. Het land en de stad worden afgestempeld als zeer veilig. Natuurlijk moet je de lokale wetten en gewoontes respecteren. Daarnaast is het verstandig om onveilige situaties niet op te zoeken. Vermijd de probleemwijken in de stad, loop in de avonduren niet alleen over straat en draag niet te opzichtig juwelen, horloges of dure elektronische apparatuur. Zelfs als je hierop let dan nog kun je de pech hebben om in een vervelende situatie terecht te komen, deze kans loop je echter in iedere grote stad in Europa en de rest van de wereld. Pas l op voor tasjesdieven en zakkenrollers. Die zijn op steeds grotere schaal actief in Bratislava. Met name in de buurt van toeristische bezienswaardigheden en in het openbaar vervoer.