Musea in Bratislava

Bratislava is als hoofdstad van Slowakije een uitstekende plek om een aantal goede musea te bezoeken. Op deze pagina hebben wij een aantal van de meest in het oog springende musea een plekje gegeven. Natuurlijk zijn er nog veel meer musea in Bratislava, maar de musea die op deze pagina staan zijn zeker de moeite van het bezoeken waard. Het bijzondere aan een aantal van de musea die zich bevinden in Bratislava en Slowakije is het feit dat ze deel uitmaken van een soort van overkoepelend museum. Dit geldt zowel voor het stadsmuseum als voor het Slowaaks nationaal museum. Hierdoor lijkt het overzicht misschien wat korter, maar in werkelijkheid omvat het veel musea. Het kan natuurlijk zijn dat wij een belangrijk museum hebben overgeslagen, waarvan u denkt dat deze zeker niet mag ontbreken onze website over Bratislava. In dat geval kunt u ons altijd contacteren en aangeven welk museum nu nog ontbreekt.Galéria NEDBALKA

Liefhebbers van hedendaagse kunst kunnen ook terecht in Bratislava. In het museum Galéria NEDBALKA tref je een mooie collectie van Slowaakse hedendaagse kunst. Het valt je meteen op dat in de vaste collectie een aantal ware pareltjes zitten. Ieder land heeft wel zijn toppers binnen dit genre; zo ook Slowakije. Zeker de kunst uit de modernistische tijd is interessant. Deze kunst dateert namelijk uit een periode dat er veel veranderingen waren in het land. Zeker tijdens het interbellum heeft dit geresulteerd in een levendige en gevarieerde kunstcollectie uit die periode. Ook de periode vanaf WOII tot in de jaren 50 leverde, door de omstandigheden waarin het land zich bevond, interessante creatieve uitspattingen van een aantal Slowaakse topkunstenaars op. Een belangrijke verzameling kunstwerken uit de vaste collectie zijn de werken die zijn ontstaan onder de ‘Mikuláš Galanda Group’; een groep kunstenaars die zich in de periode van 1957 tot het eind van de jaren 60 manifesteerde en een grote stempel drukte op de Slowaakse kunstwereld. Deze stroming was een duidelijke reactie op de eerdere tendensen binnen de hedendaagse Slowaakse kunst. Naast de vaste collectie, waardoor je veel leert van de kunst en ook van het land, heeft het museum ook interessante tijdelijke exposities. Wel ligt de focus altijd op Slowaakse kunst. Het voordeel hiervan is, als liefhebber van hedendaagse kunst, dat je af en toe verrast wordt door werken van kunstenaars waar je misschien nog nooit van hebt gehoord.

Slowaaks Nationaal museum

Een van de belangrijkste musea van Bratislava en van Slowakije is het Slowaaks Nationaal museum. Het museum is een verzameling van een aantal musea die samen de Slowaakse identiteit voor een groot deel waarborgen. Dit resulteerde in den beginne in het samengaan van twee andere musea in 1961. Het Matica Slovenská Museum en het Museum of the National House in Martin vormen de basis van het huidige Slowaaks Nationaal museum. Uiteindelijk is het museum uitgegroeid tot het meest belangrijke wetenschappelijk onderzoek en cultureel educatief instituut van Slowakije. De uitgebreide en brede thematieke collectie van het museum is ondergebracht in meerdere musea en departementen verspreid over Bratislava, maar ook andere Slowaakse plaatsen. In totaal zijn er tegenwoordig zo drieëntwintig musea, die gerekend worden tot het Slowaaks Nationaal museum. Enkele van de bekendere en meer in het oog springende musea die vallen onder het Slowaaks Nationaal museum zijn het ‘natuur en wetenschappelijk museum’, het ‘archeologische museum’, het ‘museum van Hongaarse cultuur in Slowakije’ en de twee musea die te vinden zijn op het terrein van de burcht van Bratislava. Het ‘natuurhistorisch museum’ is gevestigd in het belangrijkste gebouw, dat tevens de hoofdvestiging is van het Slowaaks Nationaal museum.

Slovak National Gallery

De liefhebber van fijne kunsten kan terecht in het Slovak National Gallery. Het museum opende haar deuren in 1949 en is, net als bij een aantal andere belangrijke nationale culturele instanties, een vereniging van meerdere musea. In Bratislava vind je twee gebouwen terug waarin een deel van de collectie van het Slovak National Gallery is ondergebracht. Er is een expositie in het Esterházy Palace dat de vinden is in het historische deel van de stad aan de Donau. Het gebouw zelf dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw en is gebouwd in neorenaissancestijl. Naast het oude deel van het gebouw is er ook een uitbreiding in een modernere architecturale stijl bijgekomen. In beide gebouwen kom je een groot deel van de collectie tegen. De collectie bestaat vooral uit werken uit de modernistische tijd. Ook zijn er werken die teruggaan naar eerdere periodes. Hier vind je niet alleen bekende Slowaakse artiesten die er werken hebben geëxposeerd, maar ook bekende namen als Andy Warhol, Pablo Picasso en Anton Jasusch. Het mag duidelijk zijn dat de collectie van het museum een aantal prachtige werken van wereldklasse heeft.Danubiana

Ondergebracht in een modern gebouw vind je de privécollectie van ‘Danubiana Meulensteen’. Hiermee is dit het eerste privémuseum met moderne kunst in Slowakije. Het museum ligt buiten het stadscentrum, prachtig gesitueerd op een schiereiland aan de zuidoever van de Donau. In september 2000 opende het museum haar deuren. Het museum is gerealiseerd door de galeriehouder Vincent Polakovic die de collectie van de Nederlandse kunstverzamelaar Gerard Meulesteen onder zijn beheer had. Dit resulteerde uiteindelijk in de realisatie van het huidige kunstmuseum Danubiana Meulensteen. Alleen al het gebouw waarin de collectie onderdak heeft gevonden springt enorm in het oog. Dit heeft twee oorzaken; ten eerste door de contrasterende ligging van het bouwwerk op een kaal schiereiland aan de oevers van de Donau en ten tweede de hedendaagse architectuur van het gebouw. Het museumgebouw heeft een ovale structuur en is vijftig meter lang en op zijn breedste punt twintig meter breed. Het museum heeft twee verdiepingen en is twaalf meter hoog. Naast de interessante collectie binnen de muren van het museum heeft het museum ook een prachtige beeldentuin, waarop een terrein van 8000 vierkante meter een veertigtal sculpturen worden gepresenteerd. Binnen de muren van het museum kun je werken bewonderen van Corneille, Constant, Ad Snijders, Martin Chirino en nog vele andere. Het is een echte ‘must go’ voor liefhebbers van hedendaagse kunst. Zelfs de voormalige koningin der Nederlanden, Beatrix, heeft het museum bezocht in 2007.

Stadsmuseum van Bratislava

Het Stadsmuseum van Bratislava is te vinden in de historische binnenstad van de Slowaakse hoofdstad. Het museum is verdeeld over elf historische panden die elk een eigen thematiek presenteren aan de bezoekers. Verdeeld over de elf gebouwen krijg je een mooi beeld van de geschiedenis van Bratislava en Slowakije. Er is een gebouw waar je meer leert over de Slowaakse wijncultuur, maar er is ook een gebouw dat zich meer toelegt op archeologische vondsten. Je bezoekt het museum dus over meerdere locaties. Onze ervaring is dat je het best begint in het museum dat gaat over de stadsgeschiedenis, dat zich bevindt in het oude stadhuis van Bratislava. Ook de elders op deze website al vermelde Michaeltoren, dat nog de enige middeleeuwse stadspoort is in Bratislava, herbergt een van de dependances van het Stadsmuseum van Bratislava. Laat je verrassen door de verschillende musea die deel uitmaken van het zogeheten Stadsmuseum. Naast dat de collecties informatief en interessant zijn, zijn deze ook ondergebracht in vaak prachtige historische gebouwen. Hou er wel rekening mee dat elk museum apart toegangsbewijzen heeft.

Transport museum

Als je graag eens een kleine tijdreis wil maken dan is het ‘transport museum’ een mooie locatie om dit te ondergaan. Het museum herbergt een brede collectie aan transportmiddelen door de eeuwen heen. Mede door de locatie, een oud station waar vroeger de stoomlocomotieven van Bratislava aankwamen en vertrokken, krijg je als bezoeker meteen al het gevoel in lang vervlogen tijden te zijn beland. Het oude station oogt soms een beetje als het station van de sterfscène van dokter Zhivago. De bezoekers krijgen een overzicht van de ontwikkeling van transport over het spoor en over de weg. Zo zijn er al auto’s die dateren uit de periode van voor de Tweede Wereldoorlog, maar ook fietsen en trekwagens die werden gebruikt in het kader van transport. Je kunt stellen dat de oudste wegvoertuigen dateren uit het einde van de 19e eeuw en je uiteindelijk doen belanden in de huidige tijd. De collectie met transportmiddelen over het spoor begint met stoomlocomotief en eindigt met grote diesellocomotieven. Naast de vele mooie oude voertuigen wordt het museum ook mooi aangekleed met oude reclameborden en andere spullen die gerelateerd zijn aan het onderwerp transport.

Apothekersmuseum

Ondergebracht in een voormalige apotheek vind je het apothekersmuseum. Het museum bevindt zich in de oude historische stad van Bratislava, niet ver van de Michaelspoort of toren. Het museum is niet groot maar je leert er veel over de farmaceutische geschiedenis van Bratislava. Je krijgt echt een beeld van hoe de farmacie een kleine 100 jaar geleden werd beoefend in de Slowaakse hoofdstad.

Wapenmuseum

Het wapenmuseum van Bratislava is ondergebracht in de Michaeltoren. Het museum in de oude stadspoort herbergt een collectie van wapentuig en is er te bezoeken sinds 1960. Naast een collectie van wapentuig kun je ook zien hoe de ambachtslieden deze wapens produceerden. Naast informatie aangaande bewapening leer je hier ook meer over de fortificaties van het oude Bratislava. Vele van deze delen van de stadsmuur hebben moeten wijken toen de stad expandeerde. Gelukkig krijg je hier nog een aardig beeld van de oude stadsmuren en de poorten die verdwenen zijn.