Vervoer in en naar Bratislava

De een groot deel van de toeristen die voor een stedentrip naar Bratislava afreizen, komen met het vliegtuig. Vanaf het vliegveld kun je vrij gemakkelijk met de bus en tram naar het centrum van de stad reizen. Maak je liever geen gebruik van het openbaar vervoer dan kun je natuurlijk altijd een taxi nemen. Een andere manier om in de stad te komen is met de trein. Deze bijzondere treinrit zal korter duren dan wanneer je met de auto komt.
In de stad zelf doe je er goed aan, als je de auto bij je hebt, om er zo snel mogelijk een parkeerplaats voor te vinden en de rest van het bezoek gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dat is namelijk goed geregeld in Bratislava. In de stad rijden de stadsbussen af en aan en er zijn meerdere tramlijnen te vinden. Een leuke manier om Bratislava te ontdekken is met de fiets.

Met de auto naar Bratislava

Vanuit Nederland afhankelijk van je plaats van vertrek, is het ongeveer 1200 kilometer rijden naar Bratislava. Een route die altijd door Duitsland loopt, maar afhankelijk van je beginpunt door Tsjechië of Oostenrijk zal lopen. Voor beide landen heb je een vignet nodig. Ditzelfde geldt voor Slowakije en dus ook voor Bratislava. Deze tolvignetten kun je op voorhand online kopen of bij de grens. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de vignetten op sommige plaatsen bij de grens alleen contant afgerekend kunnen worden.
In Duitsland moet je er rekening mee houden dat je in sommige steden verplicht bent om een milieusticker te hebben. In deze zogenaamde Umweltzones mag je alleen komen als je in bezit bent van een dergelijke sticker. Voor het niet bezitten van een dergelijke sticker staan hoge boetes. Deze regel geldt niet voor omleidingen van snelwegen die door steden leiden. Je moet er wel rekening mee houden, dat op het moment dat je besluit even te stoppen of ergens onderweg blijft overnachten je in het bezit van een milieusticker moet zijn. Naast deze maatregel zijn sommige centra van Duitse steden verboden voor oudere vervuilende dieselauto’s.

Met de trein naar Bratislava

Heb je geen zin om zelf te rijden, dan is de trein een goed optie om naar Bratislava af te reizen. Vanaf Utrecht-centraal ben je iets meer dan twaalf uur onderweg en je moet slechts tweemaal overstappen. Je neemt eerst de internationale trein naar Frankfurt am Main. Daar stap je over op de internationale trein naar Wenen vanwaar weer treinen naar Bratislava rijden. De kosten van een treinticket naar Bratislava zal in de meeste gevallen behoorlijk wat hoger liggen dan die van een vliegticket. Je kunt online bij NS-internationaal geen rechtstreekse kaartjes kopen naar Bratislava, het is wel mogelijk om een kaartje naar Wenen te bestellen. Eenmaal in Wenen kun je met de lokale trein in iets meer dan een uur op het station Bratislava staan.

Autorijden in Bratislava

Net als in iedere andere Europese hoofdstad kan het autorijden in Bratislava behoorlijk heftig zijn. Met name op de ring van Bratislava is het vaak erg druk, zeker tijdens de spits. Heb je geen zin om in de file te staan dan kun je de spits het beste mijden. Het grootste deel van het historische centrum van Bratislava is autovrij. Kom je met de auto naar Bratislava dan kun je het beste zo snel mogelijk een parkeergarage aan de rand van de stad opzoeken. Net als op zoveel plekken geldt hierbij, hoe dichter bij het centrum hoe hoger de parkeerkosten.

Parkeren

Net als op zoveel plekken geldt in Bratislava, hoe dichter bij het centrum hoe hoger de parkeerkosten. Deze kunnen oplopen tot wel vijfentwintig euro per dag als je aan de rand van het historische centrum geparkeerd staat. Het grote voordeel van deze parkeergarages is wel, dat je auto er veilig staat en loopafstand naar de stad kort is. Wil je de auto gratis wegzetten dan kan dit bij het parkeerterrein onder de Lafranconi brug en naast de Stary Most brug. Deze parkeerterreinen zijn vaak erg druk en niet bewaakt. Als je hier parkeert zorg er dan wel voor dat alle waardevolle spullen uit de auto zijn verwijderd.

Huurauto

Ben je van plan om naast Bratislava ook andere delen van Slowakije of één van de andere steden in de omgeving van de stad te gaan ontdekken. Dan is een huurauto de beste optie Deze kun je gelijk huren op het moment dat je met het vliegtuig aankomt in Bratislava of Wenen. Dat scheelt weer transferkosten. Op de vliegvelden in Oostenrijk en Slowakije zijn er verschillende maatschappijen te vinden waar je voor één of meerdere dagen vrij gemakkelijk een auto kunt huren. Wil je zeker weten dat je niet teveel betaalt en er geen extra onverwachte kosten gemaakt worden, boek dan je huurauto bij Sunnycars. Zij garanderen een all-inclusive prijs zonder bijkomende kosten.

Openbaar vervoer

De meeste toeristen zullen niet of nauwelijks gebruik hoeven maken van het openbaar vervoer in Bratislava. Het merendeel van de verschillende bezienswaardigheden in de stad liggen op loopafstand van elkaar. Ben je toch van plan om gebruik te maken van de bus- of tramverbindingen in de stad dan doe je er goed aan om een Bartislava Card te kopen. Met deze kaart kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad en krijg je korting bij veel musea. Het belangrijkste bus knooppunt van de stad bevindt zich onder de Most SNP. Alle bussen, trams en trolleybussen in de stad zijn eigendom van het vervoersbedrijf van de stad Dopravny Podnik Bratislava. Op de dienstregelingen bij de haltes zie je drie dingen staan:
Pracovné dni: de dienstregeling voor de normale doordeweekse dagen
Školské prázdniny: de dienstregeling voor schoolvakanties met uitzondering van de nationale feestdagen.
Sobota-nedeľa-sviatok: de dienstregeling voor de weekenden en nationale feestdagen

Belangrijk om te weten is dat je een ticket moet kopen voordat je instapt. Het is niet mogelijk om een kaartje bij de chauffeur te kopen. Je moet bij een van de automaten of loketten een kaartje kopen. Als toerist kun je het beste gebruik maken van de Bartislava Card.