Weer en beste reistijd

Door de ligging in het midden van Europa heeft Bratislava een gematigd landklimaat. Door Atlantische stromingen heeft het klimaat tijdelijk soms meer weg van een zeeklimaat. Als je de klimaatcijfers bekijkt dan hebben de statistieken soms meer weg van een zeeklimaat dan een landklimaat. Wat de klimaatstatistieken echter niet tonen is het feit dat het werkelijk verloop van het weer vaak veel grimmiger is dan dat gemiddelde langjarige cijfers tonen. Dit is typisch voor het landklimaat en juist ongewoon voor het zeeklimaat. Toch als je de langjarige cijfers bekijkt zal dit niet snel naar boven komen

Koele winters

De winters in Bratislava kennen koele, koude en milde periodes. Dit is sterk afhankelijk welke stroming de stad in zijn greep heeft. Komt de wind uit het oosten of het noorden dan kan het in Bratislava bitterkoud worden. In de avond en nacht zal het kwik ver onder het vriespunt duiken en op de koudste dagen van het jaar zal het kwik overdag ook niet boven het nulpunt uitstijgen. Komt de wind uit het zuiden of westen dan zal de gevoelstemperatuur behoorlijk hoger liggen. In dit geval zal de stad onder de invloed staan van de Atlantische Oceaan. De invloed hiervan is niet zo groot dan wij het in Nederland gewend zijn, maar de is toch duidelijk merkbaar. Op de dagen dat de Atlantische Oceaan invloed heeft op de stad zal het kwik stijgen en tegelijkertijd de kans op neerslag toenemen. Normaal gesproken is de winterperiode de droogste periode van het jaar. Afhankelijk van de temperatuur is dat regen, natte sneeuw of sneeuw. Vorst kan tot in april voorkomen. Vanaf eind maart is die kans echter al aanzienlijk klein geworden. De winter begint in de regel in november of december. Soms duurt het zelfs tot januari voordat de echte winterkou zich aandient.

Warme zomers

De gemiddelde klimaatcijfers voor Bratislava zien er aangenaam uit. Jammer genoeg staat de stad het merendeel van het jaar onder de invloed van een landklimaat waardoor de cijfers een vertekend beeld kunnen geven. Zo kan het kwik tijdens de warmste dagen van het jaar met gemak stijgen tot veertig graden Celsius. Dit is niet terug te vinden in de klimaatcijfers van Bratislava, maar iedereen die ooit in deze stad geweest is in de zomerperiode zal dit kunnen beamen. Doordat het centrum van Bratislava een redelijk dichte bebouwing heeft blijft de warmte lang hangen. Hierdoor blijft het dan tot laat in de avond zwoel in de straten van Bratislava. Gemiddeld valt de meeste regen in de zomer. Er kan af en toe een dag zitten dat onweer flink huishoudt. Vooral in de maanden juli en augustus kan het soms flink regenen. Dit zijn gelijk de natste maanden van het jaar, al moet je mei en juni niet uitvlakken.

Wispelturige tussenseizoenen

De maanden april, mei, september en oktober zijn erg wispelturig. Zomerse dagen en zelfs tropische hitte zijn mogelijk, maar net zo groot is de kans op een koele en sombere dag. Als je in deze maanden naar Bratislava reist is het vooral een kwestie van geluk hebben. Je zal merken dat de langdurige klimaatcijfers, maar ook de korte weersverwachtingen een vertekend beeld geven. Zo kan het zomaar zijn dat men voor een bepaalde dag zomers weer en 25 graden verwacht, terwijl de zon niet door wil breken en het kwik bij vijftien graden blijft steken. De scheidslijn tussen mooi en slecht weer is vaak zo dun, dat zelfs binnen een dag je een totaal ander weerbeeld mee kunt maken. Het voordeel van de tussenseizoenen is dat de kans op extreme hitte of extreme kou klein tot zeer klein is.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Bratislava zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Bratislava. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Bratislava